Tulburarile obsesiv-compulsive

 

Trasatura esentiala a tulburarii obsesiv-compulsive consta in aparitia unor obsesii sau compulsii, care il determina pe subiect sa-si piarda timpul cu ele – dureaza mai mult de o ora pe zi – si ii produc acestuia un disconfort serios.

Obsesiile reprezinta ganduri, impulsuri sau imagini cu caracter persistent, care sunt traite de subiect ca avand un caracter intruziv si neadecvat. Astfel, de pilda, o persoana respectabila poate fi obsedata de ideea ca va palmui trecatorii sau le va adresa injurii.

Cele mai raspandite obsesii sunt cele legate de contaminare (subiectul este obsedat ca se va infecta daca va atinge anumite obiecte sau va da mana cu diverse persoane), obsesiile cu caracter dubitativ (se gandeste in mod obsesiv daca a inchis sau nu gazele etc.), impulsurile cu caracter agresiv sau neadecvat (obsesia ca isi va ucide copilul, ca va striga in biserica etc.), precum si imaginile cu continut sexual (imagini recurente de tip pornografic).

Compulsiunile reprezinta comportamente repetitive cu caracter deschis sau mascat. Compulsiunile cu caracter deschis pot fi: spalatul pe maini de un numar foarte mare de ori pe zi, verificarile, ordonarea si aranjarea unor obiecte etc. Compulsiunile mascate reprezinta acte mentale cum ar fi: rugaciunile, numaratul sau repetarea unor cuvinte.

Obiectivul acestor actiuni il reprezinta prevenirea sau reducerea anxietatii. In unele cazuri, subiectii realizeaza unele actiuni stereotipe, bazate pe reguli rigide, fara a putea da vreo explicatie de ce procedeaza astfel.

Subiectii care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva recunosc faptul ca in anumite perioade obsesiile si compulsiunile lor au un caracter nerezonabil si se manifesta in exces. Exista si cazuri cand obsesiile ating o intensitate deliranta, pacientii fiind convinsi de realitatea lor, in ciuda evidentei care demonstreaza contrariul.

Contact