Abilitatea noastra de “a face integrare” in mod eficient va fi foarte strans legata de “a fi integrativ”. “A face” merge mana in mana cu “a fi”. Cu cat suntem in stare sa fim integrativi in mod natural in ceea ce priveste abordarea vietii, cu atat mai mult cei cu care avem o relatie, atat terapeutica cat si in alte moduri, ne vor petrece ca fiind capabili sa imbratisam posibilitati si sa utilizam oportunitatile pe care le avem. Cu cat suntem mai integrativi cu atat procesul practicii noastre va fi mai liber, mai putin restrictiv si anxios si mai deschis catre nou si poate aduce revelatii suplimentare.
A fi integrativ merge mana-n mana cu o filosofie de viata si un stil de lucru care sunt cu adevarat pluraliste in viziunea lor. Aceasta inseamna a avea o abordare spontana a vietii, un tip de viziune caracteristica pentru societatea cuantum (Zohar si Marshal):
Ea (societatea cuantum) trebuie sa fie plurala, sa aiba o viziune pluralista care se poate adapta la aspectele multiple si diverse ale unei noi experiente proprii. A invata sa traim cu mai multe puncte de vedere, cu mai multe moduri diferite de a experimenta realitatea, posibilitati valide in acelasi timp, reprezinta probabil cea mai mare provocare a societatii noi, complexe in care traim.
A fi integrativ inseamana a fi dedicat propriului proict al terapiei, mai degraba decat unei abordari particulare; a ajuta clientii utilizand orice proces terapeutic ce se dovedeste a fi eficient.
A fi integratv inseamna a avea o viziune larga asupra vietii si muncii.
Psihoterapeutul integrativ se va situa dincolo de limitele psihoterapiei si va cauta sa afle cat mai multe despre ceea ce inseamana a fi fiinta umana prin toate mijloacele posibile. Aceasta inseamana ca nu vor exista teorii prohibitiva in care ii va fi interzis sa intre – lumea stiinti si a artei, a filosofiei si filologiei, a literaturii si lingvisticii, a matematicii si mitologiei, a antropologiei si teologiei – toate “lumile”, in toata lumea, vor fi sfere de interes pentru integrationist!
Pentru a fi mai clari, aceasta nu inseamana ca terapeutul va fiin stare sa exploreze toate aceste lumi de-a lungul vietii sale, ci ca isi va acorda libertatea de a alege teritoriile in care se aventureaza, refuzand sa nu isi permita sa aiba un anumit interes, deoarece acesta nu este in acord cu o anumita orientare teoretica. Mai mult decat atat si acest lucru este cel mai important pentru procesul de integrare, terapeutul va fi pregatit sa foloseasca orice informatie pe care a obtinut-o explorand un anumit domeniu de interes, daca considera ca aceasta ii poate ajuta clientul.
A fi integrativ inseamna a fi deschis catre experienta, atat in profunzime, cat si in varietate.
Integrarea in mod creativ a dezvoltarii personale si dezvoltarea propriei practici. Pentru a scrie un singur vers, o persoana trebuie sa vada multe orase, multe persoane si multe lucruri; trebuie sa cunoasca animalele si zborul pasarilor si gesturile pe care micile flori le fac atunci cand se deschid dimineata. Trebuie sa fie capabil sa strabata cu mintea drumuri din regiunile cunoscute, la intalniri neasteptate si la petreceri care sunt dorite… la zile ale copilariei care sunt (dupa Rilke).
A fi integrativ inseamna a nu evita anxietatea cauzata de necunoscut, ramanand defensiv in cadrul securitatii furnizate de ceea ce se presupune a fi cunoscut.